Εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος από συντάξεις που προκύπτουν στην αλλοδαπή, όταν ο συνταξιούχος μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα: 7% για 15 έτη
2 Οκτωβρίου 2020
Από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020, οι συνταξιούχοι που κατοικούν σε μία από τις χώρες (συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ε.Ε., των ΗΠΑ, κλπ..) με τις οποίες είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα, μπορούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα υποβάλλοντας την αίτηση για την υπαγωγή στις διατάξεις των Νόμων 4172/31.07.2020, 4714/2020 και 4172/2013 σχετικά με την εναλλακτική φορολόγηση του εισοδήματος των προσώπων με εισοδήματα που προκύπτουν από σύνταξη αλλοδαπής προέλευσης.
Η εναλλακτική φορολόγηση αφορά την φορολογία των εισοδημάτων που προέρχονται από σύνταξη με συντελεστή 7% για 15 έτη, ανεξάρτητα από το συνολικό ετήσιο εισόδημα του συνταξιούχου. Ωστόσο, δεν αφορά εισοδήματα που προέρχονται από άλλες πηγές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό (όπως εισοδήματα από μισθώματα, ακίνητα, χρηματοοικονομικά προϊόντα, κ.λπ.), για τα οποία εφαρμόζονται οι κανονικοί φορολογικοί συντελεστές που προβλέπονται από τον νόμο.
Για να έχει ο συνταξιούχος το δικαίωμα να υπαχθεί στις διατάξεις της εναλλακτικής φορολόγησης, πρέπει να εργαζόταν ως αυτοαπασχολούμενος ή ως υπάλληλος του ιδιωτικού τομέα. Εάν η σύνταξη χορηγείται από το Δημόσιο επειδή ήταν δημόσιος υπάλληλος στο εξωτερικό, δεν θα μπορεί να υπαχθεί στις ευνοϊκές νομοθετικές διατάξεις της εναλλακτικής φορολόγησης.
Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι αλλοδαποί συνταξιούχοι που έχουν την ελληνική ιθαγένεια και οι Έλληνες πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό, σε μία από τις χώρες με τις οποίες είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα. Πράγματι, η αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ), στην οποία υποβάλλονται οι αιτήσεις για την υπαγωγή στις παραπάνω διατάξεις, ακολουθεί την γραμματική ερμηνεία του άρθρου 19 της σύμβασης περί μη διπλής φορολογίας μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, η οποία έχει ως ακολούθως: «οι συντάξεις αυτές φορολογούνται στο άλλο συμβαλλόμενο κράτος μόνον εάν και εφόσον το πρόσωπο είναι κάτοικος του εν λόγω κράτους και έχει την ιθαγένεια του».
Επιπλέον, οι αιτήσεις για την υπαγωγή στις ανωτέρω διατάξεις δεν γίνονται δεκτές από τις ελληνικές φορολογικές αρχές εάν αφορούν συντάξεις που καταβάλλονται από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Οι συντάξεις που χορηγούνται από ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια θεωρούνται προϊόντα χρηματοοικονομικού χαρακτήρα και όχι συντάξεις από εισοδήματα που προέρχονται από εργασία. Ωστόσο, υπάρχει μια εξαίρεση: η ομαδική ασφάλιση εργαζομένων που συνάπτεται από μεγάλες επιχειρήσεις, ομίλους, μεγάλες εταιρικές ομάδες κ.λπ. των εργαζομένων τους. Σε αυτή την περίπτωση, η σύνταξη που καταβάλλεται από την ασφαλιστική εταιρεία αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται οι συντάξεις που προκύπτουν από εισοδήματα από εργασία στον ιδιωτικό τομέα και καταβάλλονται από αλλοδαπούς φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
Για την υπαγωγή του στην εναλλακτική φορολόγηση, ο συνταξιούχος δεν πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος της Ελλάδος τα προηγούμενα πέντε (5) από τα έξι (6) έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα. Αιτήσεις που υποβάλλονται μετά την 31η Μαρτίου του εκάστοτε φορολογικού έτους, γίνονται δεκτές και εξετάζονται για την υπαγωγή του φορολογούμενου στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης του εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή για το επόμενο φορολογικό έτος.
Ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε συχνά αφορά τους αλλοδαπούς συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν ήδη αποκτήσει ένα Α.Φ.Μ στην Ελλάδα κατά το παρελθόν (π.χ. για να αγοράσουν ή να μισθώσουν ένα ακίνητο ή να προβούν σε αποδοχή μιας κληρονομιάς στην Ελλάδα). Πολλές φορές, αντί να έχουν ένα Α.Φ.Μ. ως κάτοικοι εξωτερικού, χωρίς να το γνωρίζουν αποκτούν ένα Α.Φ.Μ. ως κάτοικοι Ελλάδος, ενώ ταυτόχρονα εξακολουθούν να είναι φορολογικοί κάτοικοι στην αλλοδαπή, όπου κατοικούν πραγματικά. Το πρώτο πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι υπόκεινται στην διπλή φορολόγηση των εισοδημάτων τους. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι στερούνται των απαιτούμενων προϋποθέσεων για την υπαγωγή στην διατάξεις της εναλλακτικής φορολόγησης των εισοδημάτων τους από σύνταξη του Ν. 4172/2013. Ωστόσο, είναι δυνατόν να επιλυθεί το πρόβλημα: εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις μεταβιβάζουμε αναδρομικά, για τα τελευταία πέντε (5) έτη, τη φορολογική κατοικία του συνταξιούχου από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Μόνο ύστερα από την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας, θα μπορεί ο συνταξιούχος να υποβάλει την αίτηση για να υπαχθεί στις διατάξεις της εναλλακτικής φορολόγησης και να μεταφέρει πάλι την φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα.
Ως προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η αίτησή του για την υπαγωγή στην εναλλακτική φορολόγηση, ο αλλοδαπός πρέπει να αποδείξει την μόνιμη κατοικία του στην Ελλάδα, με ένα μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας ή π.χ. με τον τίτλο ιδιοκτησίας του ακινήτου, του οποίου είναι κύριος. Ως διεύθυνση κατοικίας στην Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η διεύθυνση του λιμανιού ή της μαρίνας όπου είναι αγκυροβολημένο, έστω και μόνιμα, το σκάφος στο οποίο διαμένει ο συνταξιούχος.
Το γραφείο μας παρέχει στους συνταξιούχους όλες τις υπηρεσίες που χρειάζονται ώστε να μεταφέρουν γρήγορα την φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα και να υποβληθούν επιτυχώς στις ευνοϊκές διατάξεις της εναλλακτικής φορολόγησης. Ενδεικτικά, υποστηρίζουμε τους εντολείς μας στην αναζήτηση και επιλογή ακινήτων προς μίσθωση ή αγορά στην Ελλάδα. Παρέχουμε όλες τις νομικές συμβουλές σχετικά με τα ακίνητα, κατά την φάση των διαπραγματεύσεων, της αγοράς ή της μίσθωσης αυτών. Συντάσσουμε το συμβόλαιο μίσθωσης, ελέγχουμε τους τίτλους, συντονίζουμε τη διαδικασία για την αγορά του ακινήτου με μηχανικούς, λογιστές και έμπιστους συμβολαιογράφους. Αποκτάμε το Α.Φ.Μ., αναλαμβάνουμε την φορολογική εκπροσώπησή των για τους αλλοδαπούς κάτοικους εξωτερικού, που δεν το διαθέτουν ήδη, τους ανοίγουμε ένα τραπεζικό λογαριασμό σε Ελληνική Τράπεζα, μεταφράζουμε επισήμως τα απαιτούμενα έγγραφα και δικαιολογητικά τόσο για την αγοραπωλησία όσο και για την διαδικασία εναλλακτικής φορολόγησης, κ.λπ.
Το γραφείο μας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το τμήμα Εναλλακτικής Φορολόγησης της Α.Α.Δ.Ε., προκειμένου η ομάδα δικηγόρων μας να είναι πάντα ενημερωμένη σχετικά με τις εξελίξεις της ερμηνείας και εφαρμογής των νομοθετικών διατάξεων εκ μέρους των φορολογικών Αρχών.
Τέλος, ελέγχουμε πάντα την φορολογική κατάσταση των εντολέων μας πριν την υποβολή της αίτησης για την υπαγωγή στις διατάξεις εναλλακτικής φορολόγησης, έτσι ώστε είμαστε πάντα σίγουροι ότι όλες οι αιτήσεις που υποβάλλουμε γίνονται άμεσα δεκτές.
Για να υπαχθείτε στις ευνοϊκές διατάξεις της εναλλακτικής φορολόγησης της συντάξεώς σας και να μεταφέρετε την φορολογική κατοικία σας στην Ελλάδα, επικοινωνήστε με τους δικηγόρους του γραφείου μας.