Εκτέλεση αποφάσεων για διασυνοριακές οφειλές
29 Ιουνίου 2018
Το ζήτημα της εκτέλεσης διασυνοριακών χρηματικών οφειλών είναι λεπτό και ο χειρισμός του απαιτεί ειδικές γνώσεις και άμεση ανταπόκριση εκ μέρους του δικηγόρου, με στοχευμένες ενέργειες, προς αποφυγή επιβλαβών για τον πελάτη του καθυστερήσεων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Το Γραφείο μας διαθέτει μεγάλη εμπειρία και παρουσιάζει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας στον χειρισμό υποθέσεων είσπραξης οφειλών, τόσο στο εξωτερικό, για λογαριασμό ελληνικών εταιρειών, όσο και στην Ελλάδα, για λογαριασμό αλλοδαπών (ευρωπαϊκών ή διεθνών) εταιρειών.
Για να υποχρεώσει τον οφειλέτη, που διαμένει στην αλλοδαπή, να συμμορφωθεί με την απόφαση που έχει εκδοθεί εις βάρος του από τα Ελληνικά Δικαστήρια και με την οποία υποχρεώνεται να καταβάλει το ποσό της οφειλής του, πρέπει ο δανειστής να απευθυνθεί στις αρχές εκτέλεσης της χώρας όπου ο οφειλέτης διατηρεί περιουσιακά στοιχεία.
Δυνάμει του κανονισμού «Βρυξέλλες Ι», όπως έχει αναδιατυπωθεί, που διέπει την αναγνώριση και την εκτέλεση αποφάσεων σε διασυνοριακές υποθέσεις, μία εκτελεστή απόφαση που έχει εκδοθεί σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να εκτελεστεί σε άλλο κράτος-μέλος, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενδιάμεση διαδικασία (σημ.: ο κανονισμός καταργεί τη διαδικασία κήρυξης της εκτελεστότητας της απόφασης). Ο οφειλέτης, κατά του οποίου επιδιώκεται η εκτέλεση, έχει το δικαίωμα να εναντιωθεί κατά της εκτελεστικής διαδικασίας με ένδικα μέσα ενώπιον του δικαστηρίου της χώρας όπου γίνεται η εκτέλεση.
Σκοπός της εκτέλεσης είναι η πληρωμή χρηματικών ποσών, όμως μπορεί αυτή να αποβλέπει και στην εκτέλεση κάποιας ενέργειας ή δήλωσης βουλήσεως, πράξης ή παράλειψης, όπως η παράδοση αγαθών, η ολοκλήρωση μιας εργασίας ή η παράλειψη προσβολής της κυριότητας.
Στις διασυνοριακές αστικές και εμπορικές υποθέσεις, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορες ευρωπαϊκές διαδικασίες, όπως η ευρωπαϊκή διαταγή πληρωμής, η ευρωπαϊκή διαδικασία μικροδιαφορών ή ο ευρωπαϊκός εκτελεστός τίτλος. Οι προϋποθέσεις προβλέπονται ρητά από τον νόμο και η ύπαρξή τους ελέγχεται από το δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση.
Ενδεικτικά, ο ευρωπαϊκός εκτελεστός τίτλος μπορεί να χορηγηθεί για απόφαση επί μη αμφισβητούμενων (σύμφωνα με την έννοια του κανονισμού) αξιώσεων, όταν η απόφαση είναι εκτελεστή στο κράτος-μέλος προέλευσης και δεν αντίκειται προς τους κανόνες περί δικαιοδοσίας που καθορίζονται από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ΕΚ) 44/2001.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η δικαστική απόφαση πρέπει να εκτελεστεί σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες και τις διαδικασίες του κράτους εκτέλεσης (συνήθως το κράτος στο οποίο βρίσκεται ο οφειλέτης ή η περιουσία του).
Προϋπόθεση της εκτελεστικής διαδικασίας είναι η ύπαρξη εκτελεστού τίτλου (δικαστική απόφαση ή άλλη πράξη). Οι διαδικασίες εκτέλεσης και οι αρχές που τις χειρίζονται (δικαστήρια, οργανισμοί εισπράξεως χρεών και δικαστικοί επιμελητές) ορίζονται από την εθνική νομοθεσία εκάστου κράτους-μέλους στο οποίο διενεργείται η εκτέλεση. Γι’ αυτόν τον λόγο, το Γραφείο μας διαθέτει οργανωμένο δίκτυο συνεργατών σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελβετία, καθώς και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.