24/7
CALL3 US
󰀒 02 456 923

Το Γραφείο μας, λόγω του γεγονότος ότι το ιδρυτικό μέλος του, Λάουρα Κονβερτίνι, έχει καταγωγή από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, έχει πραγματοποιήσει σπουδές στην Ελβετία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα, ομιλεί έξι γλώσσες, διαθέτει βαθιά γνώση διαφορετικών Ευρωπαϊκών Πολιτισμών, επιπλέον έχει διοριστεί ως νομικός σύμβουλος στην Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και παράλληλα συνεργάζεται με τις Πρεσβείες της Ελβετίας και της Γαλλίας στην Ελλάδα, είναι ευνόητο ότι διαθέτει πολύ καλή εξειδίκευση στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Το Διεθνές Δίκαιο είναι ένα σύνολο κανόνων που αναγνωρίζονται από τα κράτη ή τα έθνη ως δεσμευτικοί για τις μεταξύ τους σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών τους με τους διεθνείς οργανισμούς. Το Διεθνές Δίκαιο ενσωματώνεται συνήθως στις συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων κρατών ή/και προκύπτει από τέτοιες συμφωνίες.

Ο όρος «Διεθνές Δίκαιο» μπορεί να αναφέρεται σε δύο τομείς δικαίου:

– Το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο διέπει τις σχέσεις μεταξύ κρατών και διεθνών Οργανισμών σε τομείς όπως τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Δίκαιο των Συνθηκών, το Δίκαιο της Θάλασσας, το Διεθνές Ποινικό Δίκαιο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

– Το Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο –ή σύγκρουση νόμων– το οποίο είναι μια ομάδα κανόνων του Δικονομικού Δικαίου που καθορίζει ποιο νομικό σύστημα θα επικρατήσει και το Δίκαιο ποιας δικαιοδοσίας θα ισχύσει για μια δεδομένη νομική διαφορά. Αυτοί οι κανόνες εφαρμόζονται όταν μια νομική διαφορά έχει διασυνοριακή διάσταση, όπως στην περίπτωση σύμβασης που συνάπτεται μεταξύ μερών που βρίσκονται σε διαφορετικά κράτη ή στην περίπτωση που η εν λόγω διασυνοριακή διάσταση αφορά χώρα με πολλαπλές δικαιοδοσίες, όπως είναι η Ελβετία ή το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρόλο που το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να θεωρηθεί ως ειδική μορφή του Διεθνούς Δικαίου, το κύριο σώμα του (Δικαίου της ΕΕ) διαθέτει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνήθως δεν εμφανίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Ειδικότερα, οι πολίτες μπορούν να επικαλούνται δικαιώματα που κατοχυρώνει το Δίκαιο της της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώπιον των δικαστηρίων των κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ το Διεθνές Δίκαιο πρέπει συνήθως να ενσωματωθεί στο Εθνικό Δίκαιο προτού αποκτήσουν τη δυνατότητα να το επικαλούνται οι πολίτες. Επίσης, το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συχνά υπερισχύει έναντι του Δικαίου καθενός από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Το Διεθνές Δίκαιο πηγάζει κυρίως από διεθνείς συμφωνίες ή συμβάσεις και επιπλέον από μια σειρά κοινώς αναγνωρισμένων αξιών, προτύπων και αρχών, που δεν χρειάζεται να αναφέρονται ρητά σε μία συμφωνία. Οι διεθνείς συμφωνίες μπορούν να είναι διμερείς (δηλαδή μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών) ή πολυμερείς (δηλαδή μεταξύ περισσοτέρων από δύο κρατών). Πολύ συχνά, εκπονούνται και αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο ενός διεθνούς οργανισμού, όπως τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), το Συμβούλιο της Ευρώπης και πολλοί άλλοι. Σημαντική πηγή Διεθνούς Δικαίου αποτελεί, επίσης, η νομολογία των Διεθνών Δικαστηρίων.

< Πίσω στην λίστα

Σχετικά άρθρα - συμβουλές

Περισσότερα Άρθρα