24/7
CALL3 US
󰀒 02 456 923

Αιτήσεις για την μεταφορά της φορολογικής κατοικίας αλλοδαπών συνταξιούχων στην Ελλάδα για το έτος 2021: παράταση της προθεσμίας έως 31 Μαΐου 2021

󰀄
Αιτήσεις για την μεταφορά της φορολογικής κατοικίας αλλοδαπών συνταξιούχων στην Ελλάδα για το έτος 2021: παράταση της προθεσμίας έως 31 Μαΐου 2021

Από τον Σεπτέμβριο του 2020, το δικηγορικό μας γραφείο έχει ήδη μεταφέρει με επιτυχία στην Ελλάδα τη φορολογική κατοικία πολλών αλλοδαπών και Ελλήνων που ζουν στο  εξωτερικό για το φορολογικό έτος 2021.

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την απόφαση του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομίας να παρατείνει την προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας αλλοδαπών συνταξιούχων έως τις 31 Μαΐου 2021. Η μεταφορά φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα συνταξιούχων που έχουν υποβάλει την αίτησή τους έως την ως άνω ημερομηνία θα επιφέρει νόμικές συνέπειες από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Πράγματι το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι το ενδιαφέρον για την υπαγωγή στις νέες διατάξεις είναι αυξημένο. Παρά τη δυσμενή συγκυρία της πανδημίας, η απήχηση των νέων φορολογικών κινήτρων είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική. Ήδη, για το 2020 και το 2021, έχουν υποβληθεί περίπου 90 αιτήσεις επενδυτών με το ποσό του βεβαιωθέντος φόρου να αγγίζει τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ για την πρώτη διετία εφαρμογής.

Για το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν υποβληθεί, μέχρι στιγμής, 180 αιτήσεις συνταξιούχων. Το εισόδημα που προέρχεται από την σύνταξη του συνταξιούχου, ο οποίος έχει υπαχθεί στις ευνοϊκες διατάξεις του Νόμου 4714/2020 φορολογείται μόνο με συντελεστή 7% για τα επόμενα 15 έτη.

Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των φορολογούμενων, χορηγήθηκε πρόσφατα παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για το 2021:
Έως τις 31 Μαΐου, για νέους φορολογικούς κατοίκους που πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα (άρθρο 5Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) και για δικαιούχους σύνταξης εξωτερικού οι οποίοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας (άρθρο 5Β του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος).
Έως τις 30 Σεπτεμβρίου, για φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία και θα απασχοληθούν σε νέες θέσεις εργασίας ή θα προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ως αυτοαπασχολούμενοι (άρθρο 5Γ του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος).

 

error: Content is protected !!